BKB in de Kamer: deze zeven BKB-alumni vechten voor een zetel op 15 maart

Paul Smeulders (GroenLinks), Jan Middendorp (VVD), Giselle Schellekens (PvdA), Thierry Baudet (FvD), Suzanne Kröger (GroenLinks), Peter Kwint (SP) en Dennis Wiersma (VVD) hebben twee dingen gemeen: ze staan op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer én ze hebben de BKB Academie gedaan of hebben voor BKB gewerkt. Wat vinden ze belangrijk, wat hebben ze geleerd bij BKB en vooral: waarom moeten we op ze gaan stemmen op 15 maart?

De kandidaten zitten bij allerlei verschillende politieke partijen: van GroenLinks tot VVD en van de PvdA tot Forum voor Democratie. Vijf van de zeven kandidaat-Kamerleden hebben de BKB Academie gedaan, de twee anderen hebben als campagnemedewerker bij BKB gewerkt.

Met nog maar één dag te gaan tot de verkiezingen is het de hoogste tijd om ze te vragen welke ervaringen ze hebben opgedaan bij BKB en de BKB Academie en welke lessen ze hebben kunnen toepassen tijdens de afgelopen campagneperiode. En de belangrijkste vraag natuurlijk: op wie moet je morgen gaan stemmen? Laat je overtuigen door de kandidaten zelf!

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Als je het belangrijk vindt dat we onze prachtig planeet gezond kunnen doorgeven aan volgende generaties! Als fractievoorzitter voor GroenLinks in Brabant, vanuit mijn werk bij Natuurmonumenten en als wethouder in Helmond heb ik me de afgelopen tien jaar met hart en ziel ingezet voor biologische landbouw, robuuste natuur en de transitie naar duurzame energie. Ik wil deze strijd dolgraag voortzetten vanuit de Tweede Kamer.

Wat heb je geleerd bij de BKB Academie?
De liefde voor campagne voeren had ik al, bij de BKB Academie hoe ik geleerd hoe het echt moet. Later heb ik met die skills mijn voordeel gedaan, onder andere toen ik in 2011 lijsttrekker bij de Statenverkiezingen in Brabant was. Daarnaast heb ik bij BKB echte Amsterdammers leren kennen, wat als Brabantse jongen best indrukwekkend was, haha.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?
Een nieuw belastingstelsel, dat eerlijk en groen is! Wat we niet willen – milieuvervuiling – maken we duurder en wat we wel willen – banen – maken we goedkoper. Als GroenLinks willen we in totaal 27 miljard euro aan lasten verschuiven door hogere milieuheffingen en lagere werkgeverspremies. Werk moet lonen, de vervuiler betalen. Best logisch toch?

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Wil jij samen met mij Nederland duurzaam, mooier en beter maken? Met toponderwijs, wat aansluit op een goedwerkende arbeidsmarkt en uiteindelijk een zekere oude dag? Jouw stem, jouw toekomst. Stem op nr. 11, lijst 1. Stem VVD!

Wat heb je geleerd bij de BKB Academie?
Toen ik met BKB in de Verenigde Staten was, mocht ik op pad met een van de Republikeinse kandidaten, Ron Paul. Heel leerzaam om te zien hoe groots campagnes daar worden aangepakt en hoe men er vaak in slaagt mensen enthousiast te krijgen voor politiek.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?
Ik wil aan de slag voor een politiek die verder gaat dan nu en vandaag. Toekomstbestendigheid zet ik op één. Dat betekent bijvoorbeeld een arbeidsmarkt die met de tijd meegaat. En datzelfde geldt ook voor je pensioen: geef mensen de ruimte om daar zelf keuzes in te maken.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Als mensen iemand willen die na drie jaar verhalen van de straat naar de Amsterdamse raad halen, nu datzelfde in Den Haag wil gaan doen, dan kunnen ze bij mij terecht. Ik heb ook een fantastische muzieksmaak.

Wat heb je geleerd bij BKB?
Verhalen vertellen. Richt je niet blind op het verhaal dat je kwijt wil, verplaats je in de ontvanger en hoe die benaderd wil worden.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?

1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. In Amsterdam heb ik gemerkt hoe ver je dat op achterstand kan zetten. Als je alle mooie woorden over gelijke kansen waar wil maken, dan begint het hier. Kinderarmoede in een rijk land als Nederland is bullshit.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Omdat jongeren vertegenwoordigd moeten worden in de Tweede Kamer! Daarnaast hoop ik een bredere kijk te kunnen brengen in Den Haag. Ik ben opgegroeid in Afrika, ben van het vmbo naar het WO gegaan en ik woon niet in de Randstad.

Wat heb je geleerd bij de BKB Academie?
Dat campagne voeren een feestje is! En dat het gaat om het eigen verhaal, en niet om de politieke clichés.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?
Dat jongeren het gevoel krijgen dat politiek ook om hen gaat. Dat ze invloed kunnen uitoefenen op hoe snel onze aarde opwarmt, hoeveel onbetaalde stages ze moeten lopen voordat ze écht werk kunnen verwachten en hoe toegankelijk de woonmarkt voor starters is. Er is nu maar één Kamerlid onder de 30 jaar, nogal wiedes dat jongeren zich niet vertegenwoordigd voelen. Dat wil ik veranderen. I’m #onit.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
In het bedrijfsleven heb ik vijftien jaar met realisme aan resultaat gewerkt. Dat wil ik ook in de Tweede Kamer. Ik wil als #34 van de VVD werken aan een land waarin iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Een Nederland waar diegenen die het nog niet goed hebben het beter krijgen.

Wat heb je geleerd bij BKB?
Ik ben een nieuwkomer in de politiek en gebruik de lessen van BKB tijdens deze campagne elke dag. Het gaat om morgen. Wie vertrouw ik het land toe? Daar gaan de gesprekken bij het flyeren voor de VVD over. Mijn tijd bij BKB en @Europa is daarbij enorm waardevol.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?

Als in Amsterdam-Noord een fietser tegen mij zegt: “De afgelopen vier jaar ben ik langs de rand van de afgrond gegaan. Ik was werkeloos, maar nu heb ik weer een baan”, dan weet ik waar ik het voor doe. Ik wil net als in het bedrijfsleven in de Tweede Kamer met realisme aan resultaat werken en zorgen dat iedere Nederlander de volgende periode gaat merken dat het beter gaat.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
De aanpak van mondiale problemen zoals klimaatverandering vraagt om politici met passie, visie en lef. Want dit onderwerp is te groot om klein te denken. Jarenlang werkte ik voor Greenpeace voor het behoud van tropisch regenwouden en het tegen gaan van klimaatverandering. Een stem op mij is een stem op een groen hart, praktische ervaring en een krachtige drive om natuur en klimaat te beschermen.

Wat heb je geleerd bij BKB?
Ik heb maar kort meegedraaid in de BKB Academie omdat ik de kans kreeg in de Kaukasus een documentaire over mensenrechten te maken. Maar in die korte tijd heb ik veel geleerd en genoten van de bevlogen mensen binnen de BKB Academie.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?
Klimaatverandering is een te belangrijk thema om alleen door één bepaalde groep omarmd te worden. ‘Het milieu’ is geen geitenwollensokkenonderwerp meer, maar wordt eindelijk erkend als een eerste levensbehoefte. De gevolgen van klimaatverandering gaan ons allemaal aan. Ik wil verbinding zoeken tussen links, rechts, bedrijfsleven, NGOs, boeren om samen echt de komende jaren de concrete stappen te zetten die nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
We hebben een fantastische kandidatenlijst. Wat mij betreft kijkt iedereen goed rond en kiezen ze iemand hoog of laag op de lijst!

Wat heb je geleerd bij BKB?
Ik vond mijn jaar bij de BKB Academie een leuke en bijzondere ervaring. De reis naar Frankrijk, in het kader van de Europese Grondwet, heeft mijn interesse gewekt in de Europese Unie. Ik kon door die reis de EU beter begrijpen. Ik kan het iedereen aanraden om een keer mee te doen met de Academie.

Wat is het belangrijkste dat je wil bereiken als Kamerlid?
Wij willen de dynamiek terugbrengen, het partijkartel doorbreken en de massale immigratie stoppen. De politiek moet veel meer luisteren. Er moet meer ruimte worden gelaten aan de werkende Nederlander, de verpleegster, de leraar, de ondernemer.

Foto: -JvL- / Wikimedia Commons.