Rutte – Roemer, tefal tegen tefal

Roemer – Rutte. Het allitereert ook zo lekker. Mooi affiche. Rood – Blauw. Twee lachende mannen. Zwaaiende mensen. Aimabele mannen waar je graag het café mee ingaat. Tussen hen zal het gaan, 12 september.

Er gaan geruchten dat er een pact is gesloten tussen VVD en SP om alleen elkaar aan te vallen. Dat is goed voor beide partijen, omdat ze dan verzekerd zijn van het volle licht. Toen Rutte bij Eva Jinek ontkende dat hij een pact had gesloten met zijn socialistische opponent, wist je dat het waar was. Vooral uit de zin: ‘Samsom of Roemer. Dat is lood om oud ijzer.’ Pijnlijk echter voor de PvdA, die graag de rol van de SP had gespeeld. Nu speelt Samsom de tweede viool.

Roemer heeft het makkelijkste verhaal. Geen gehannes met percentages of cijfers ver achter de komma. Nee. Gewoon ‘drie miljard uitgeven om grote projecten te doen’. Dat is duidelijke taal. Een kind begrijpt dat dat werkgelegenheid oplevert. Zet daar het ingewikkelde verhaal van de PvdA tegenover. Iets met investeringspercentages en aftrekken wat opgeteld moet worden. Ongetwijfeld superintelligent, maar het is niet simpel uit te leggen.

De PvdA is geen partij van simpele antwoorden. Als middenpartij kun je nooit effe lekker hatseflatsen, zoals de SP doet. Het is altijd enerzijds, anderzijds, mitsen en maren, zussen en zo’en. Europa is goed, maar… En dan volgt in het PvdA-programma een pagina of vier aan complexiteiten, mitsen en maren. De SP daarentegen raakt aan een basaal gevoel van onvrede: dat Europa deugt niet. In Brussel doen ze maar wat. Technocraten die over onze centjes gaan. Oprotten! Dijken verhogen. Misschien zelfs de gulden terug.

Vroeger kon de PvdA de SP nog wegzetten als opstandige broertje dat alleen maar tomaten gooit en nee roept. Kok. Melkert. Bos. Dat waren mannen die hun verantwoordelijkheid namen. Marijnissen was de roeptoeter. De worstendraaier. Een man uit Oss. Geen man van de wereld, zoals Melkert, Bos, Kok.

Inmiddels is de SP in de peilingen veel groter. Dat komt ook door die ruk naar rechts. Of rechts? Laten we zeggen dat ze milder zijn geworden. Vriendelijker ook. En vrolijker. In feite zijn de rollen nu omgedraaid. Samsom hakt en zaagt, gooit percentages door de lucht dat het je duizelt en staat continu in de verongelijkte modus. Roemer daarentegen blijft rustig, zwijgt vooral en lacht.

Laatste grote verschil tussen Roemer en Samsom is de tefallaag. Roemers foutjes glijden makkelijk van hem af. Voor de camera van Giel Beelen vertelde hij bijvoorbeeld dat Khadaffi berecht moest worden in eigen land en dat Boris Jeltsin hem geen asiel moest geven. John Leerdam werd direct afgevoerd door dezelfde fout. Bij Roemer wordt het echter weggelachen. Maar ook het samen op de foto gaan met de homofobe Boliviaanse president Morales zal hem vergeven worden. Samsom zal daar jaloers op zijn, want elk foutje dat hij maakt, wordt uitvergroot. Natuurlijk heeft Samsom vele malen meer krediet dan Cohen had, maar toch. Het kan snel gaan.

Roemer – Rutte dus.
Tefal en tefal.
Maar wellicht is dat er snel af als eind augustus de messen op tafel komen. En dat is slecht voor een pan, zoals u weet. Dan bakt de boel snel aan.

Marcel Duyvestijn
Marcel Duyvestijn (1970) is praatjesmaker, als publicist, columnist en opiniemaker. Hij werkte lang bij de PvdA, maar is nu directeur-generaal van Bureau Duyvestijn, een tekst- en communicatiebureau. Schreef columns voor Intermediair, PvdA.nl en NU.nl. Schrijft nu wekelijkse columns voor De Echo en DeJaap. Spreekt ook columns uit op allerlei bijeenkomsten. Hij is initiatiefnemer van de Dag van 100 (om nieuwe ideeën te genereren voor Nederland. Edoch. Hij is vooral liefdevol lid van het leven.