Rousseff vs. Silva

Over precies twee weken zit ik in het vliegtuig naar Rio de Janeiro. Met de organisatie LokaalMondiaal verblijf ik daar drie weken om journalistieke producties te maken. In die periode is er maar één onderwerp interessant: de presidentsverkiezingen van 5 oktober.

Het WK voetbal kwam de huidige president Dilma Roussef op veel kritiek te staan, maar ze leek er mee weg te komen. Uit de peilingen bleek, ook na het WK, dat ze weinig te vrezen had van haar uitdagers Aécio Neves (Social Democracy Party) en Eduardo Campos (Socialist Party). Boy, did things change: Eduardo Campos kwam 13 augustus, een kleine 2 maanden voor de verkiezingen, om bij een vliegtuigongeluk – een scenario dat niet mis zou staan in House of Cards. Op Twitter ging dan ook de zin ‘Foi a Dilma’ (‘it was Dilma’) gewillig rond.

Maria Marina Silva, tweede op de lijst van de socialistische partij, volgt Eduardo Campos op. Silva zorgde er in 2010 al voor met dat Rousseff en haar toenmalige uitdager Jose Serra een tweede stemronde in moesten. Dit jaar maakt ze het Rousseff nog veel moeilijker. Met Marina Silva aan het hoofd staat de Socialistische Partij in de peilingen bijna gelijk aan de Arbeiderspartij van Rousseff.

 

datum Dilma Rousseff Aécio Neves Marina Silva
1 jul 2014 38% 20% 9%
15 jul 2014 36% 20% 8%
21 jul 2014 38% 22% 8%
6 aug 2014 38% 23% 9%
13 aug 2014 Overlijden Eduardo Campos
15 aug 2014 36% 20% 21%
25 aug 2014 34% 19% 29%
29 aug 2014 34% 15% 34%
1 sep 2014 35% 14% 34%

 

‘Started from the bottom, now we’re here’
Waarom? Marina Silva heeft een goed verhaal. De dochter van analfabetische rubbertappers groeide op in het Amazonegebied dat zij later als milieuactiviste probeerde te beschermen tegen de enorme kap, was minister van Milieu en aangesloten bij de Arbeiderspartij en later de Groenen. Een waar ‘started from the bottom, now we’re here’-verhaal.

De manier waarop ze aan het hoofd van de Socialistische Partij is komen te staan, heeft Silva ook veel media-aandacht opgeleverd, waardoor haar verhaal constant wordt herhaald (kracht van herhaling). Op 27 augustus werd ze geïnterviewd in het avondjournaal, bekeken door zo’n 36 miljoen mensen. Nog geen 24 uur later heeft ze volgens de peilingen de stand gelijk getrokken met Rousseff.

De snelle opkomst van Marina Silva is niet meer te negeren. Rousseff slaat terug door in haar campagne Silva neer te zetten als een dromer wiens (groene) idealen de economie die in recessie is gegaan alleen maar zou schaden. “Sonhar é bom, mas eleição é hora de botar o pé no chão e voltar à realidade” komt voorbij in een campagnespotje van Rousseff: “Dromen is goed, maar bij verkiezingen moet je stemmen met beide voeten op de grond.”

140909_CW_BR
Still uit het spotje van Dilma Rousseff
Toch is vooral Aécio Neves de dupe van de opkomst van Silva. De ‘proteststem’ van de kiezers die de straat op gingen om te protesteren tegen de hoge kosten van het WK (terwijl educatie, gezondheidszorg en veiligheid die investering ook wel konden gebruiken), en vorig jaar tegen verhoging van het buskaartje, lijkt in zijn geheel naar Silva te gaan. Silva zet sterk op dit thema in en pleit voor change, hope en new politics. Dat hebben wij eerder gehoord. Of Marina Silva de kans krijgt die in te voeren, weten we over een maand.