De gulp van Harry van Bommel

Harry van Bommel knoopte zijn gulp dicht toen ik langs een groot rood gordijn liep en hij daar ineens achter vandaan kwam. Hij keek me strak aan, niet eens geschrokken. Het meisje dat ook achter het gordijn vandaan kwam, plooide haar rokje recht.

Dit was een jaar of tien geleden. Eindelijk kon ik met eigen ogen zien dat de roddels rondom ‘Dirty Harry’ – de geilste socialistische modderfokker- kloppen.

Harry. Geheel tegen de SP-regels in, had hij altijd plezier. Hij danste (als een leraar). Hij dronk. En hij flirtte dat het een lieve lust was. En met resultaat kennelijk. Eigenlijk was hij de Rob Oudkerk van de SP.

Waarom denk ik weer aan die ene keer dat ik naar de gulp van Harry keek? Omdat het stil is rond Harry. En dat is vreemd. Want Harry stond garant voor spektakel. Hij flirtte met diplomates, sprak met Hamas, liep mee in demonstraties waar luidkeels ‘joden aan het gas’ werd gescandeerd en had een talent om altijd met de verkeerde mensen op de foto te staan.

Maar die tijd is voorbij. Of Harry langdurig in het SP-heropvoedingskamp bij Oss heeft gezeten, weet ik niet. Het is wel opvallend dat de rust binnen de SP bijna eng is. De socialisten –zoals Rutte ze nu steevast aanduidt- spijkeren alles dicht. Hoewel ik er van een grote afstand naar kijk, zie ik een geoliede machine die alle socialisten op één lijn houdt. Noord-Koreaanse vergelijkingen zijn flauw, maar de manier waarop de SP haar mensen begeleidt, kun je bijna een militaire operatie noemen. De rijen blijven gesloten.

Wouter Bos schreef het ook in zijn column in De Volkskrant. Hij was jaloers op de manier waarop de SP zijn kandidaten selecteert en klaarstoomt voor het grote werk. Op de kieslijst staan twee mensen die echt van buiten komen. De rest heeft al een lange weg door de partij gemaakt.

Waar de PVV langzaam verkruimelt door interne strubbelingen, kent Marijnissen geen enkele oproerkraaier. Ja. Soms is er iemand die kritiek heeft op die afdracht regeling. Maar daar blijft het bij. Waar je op elke andere kieslijst gekrakeel verwacht, zo zal het bij de SP stil zijn.

En dat is jammer. Want als SP-watcher, gespecialiseerd in de betere roddel en achterklap, is er voor mij weinig te doen. In die zin hoop ik dat Dirty Harry deze campagne toch een keer zijn gulp opendoet.

Marcel Duyvestijn
Marcel Duyvestijn (1970) is praatjesmaker, als publicist, columnist en opiniemaker. Hij werkte lang bij de PvdA, maar is nu directeur-generaal van Bureau Duyvestijn, een tekst- en communicatiebureau. Schreef columns voor Intermediair, PvdA.nl en NU.nl. Schrijft nu wekelijkse columns voor De Echo en DeJaap. Spreekt ook columns uit op allerlei bijeenkomsten. Hij is initiatiefnemer van de Dag van 100 (om nieuwe ideeën te genereren voor Nederland. Edoch. Hij is vooral liefdevol lid van het leven.