Aan álle Nederlanders

Aan álle Nederlanders,

Er is iets aan de hand met ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar sommige mensen zich zo armzalig gedragen? Mensen die in toenemende mate de stemming in ons land aan het bepalen zijn. Die bereid zijn om alles waar we als Nederland zo hard voor hebben gewerkt, omver te gooien. Dat laten we toch niet gebeuren?

Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil. We werken hard, helpen elkaar en vinden Nederland best een gaaf land. Maar laat ik voor mezelf spreken: ik maak me wel zorgen. Ik maak me boos over hoe we met elkaar omgaan. Wanneer zelfs onze premier liever verdeeldheid predikt dan naar oplossingen zoekt, lijkt het wel alsof helemaal niemand meer normaal kan doen.

U herkent het vast wel. Mensen die zich steeds asocialer lijken te gedragen. In een aflevering van Zomergasten, in het nieuws en op het internet. Die van mening zijn dat ze altijd voor heel Nederland spreken. Die hun woordenafval op straat dumpen. Die mensen treiteren door een lijst op te stellen van asociaal gedrag, en die vervolgens te koppelen aan minderheden “die hier zijn gekomen vanwege ónze vrijheid”. Natuurlijk heeft het beleid van de afgelopen jaren niets met dit asociale gedrag, van wie dan ook, te maken. Niet normaal.

Ik voel een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken voor hun eigen gewin en hier de boel proberen te verstieren. Mensen die campagnetechnisch hebben ingezien dat de meeste stemmen bij de PVV te winnen zijn, en daarom mensen die naar ons land zijn gekomen demoniseren. Mensen zoals onze premier, die in een brief insinueert dat enkel mensen “die naar ons land gekomen zijn” homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of “gewone” Nederlanders uitmaken voor racisten. Er zijn volgens onze premier twee soorten mensen in Nederland: de “gewone”, “normale” Nederlanders en ongewone, abnormale Nederlanders – die hierheen gekomen zijn. Die moeten oppleuren. Het gevolg van dergelijke retoriek? Het versterken van de basis van populistische partijen (Blendle-link). Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land – met iedereen daarin – zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg. Ga weg uit dat ivoren torentje. Laat die wijsvinger zakken.

Dit gedrag mogen we nooit normaal vinden in ons land. Het over een kam scheren van een groep mensen en hen steeds weer associëren met ongewenst gedrag. Zo bouwen we toch geen samenleving met elkaar? De oplossing is vooral een mentaliteitskwestie. We zullen glashelder moeten maken dat het actief beschuldigen van een bepaalde groep Nederlanders op basis van hun afkomst niet toegestaan is in ons land. We moeten onze waarden actief verdedigen.

In Nederland is het namelijk normaal dat je elkaar de hand schudt en gelijk behandelt. Dat je mensen op basis van hun gedrag en niet waar ze geboren zijn beoordeelt. Dat iedereen een eerlijke kans krijgt. Dat je je niet laat leiden door vooroordelen, maar met de ander in gesprek gaat. Dat je geen politiek gewin nastreeft over de rug van talloze Nederlanders. In plaats van te zeggen “ga dan maar weg” als je het ergens niet mee eens bent.

De komende tijd is bepalend voor de koers van ons land. Er ligt slechts één vraag voor: wat voor land willen we zijn?

Laten we ervoor strijden dat iedereen zich thuis blijft voelen in ons mooie land. Laten we duidelijk maken dat “normaal” een relatieve en vage term is, maar dat het wegzetten van groepen niet zomaar kan. Ik weet zeker dat we dit voor elkaar gaan krijgen. Dat we alles wat we met elkaar bereikt hebben samen overeind houden en niet verder laten afbrokkelen door een verdeel-en-heers-premier. U, ik, wij allemaal. Laten we samenwerken om dit land nóg beter te maken. Want echt, we zijn een ontzettend gaaf land. Ik zou nergens anders willen wonen. U wel?

Groet,

Eva

Foto: Arenda Oomen / RVD.

Eva van Rijnberk
Eva (1990) studeerde Media en Cultuur in Amsterdam en San Francisco. Vervolgens ging ze werken bij de VPRO en NOS, en meldde ze zich aan voor de BKB Academie. Eva werkte van 2014 tot 2017 bij BKB.